5G in Nederland

5G in Nederland

Op dit moment is er nog geen provider in Nederland die het 5G netwerk ondersteunt. Naarverwachting rolt T-Mobile in 2020 haar 5G netwerk uit. KPN daarentegen heeft sinds 2018 al enkele test netwerken uitgerold. Dit om “samen met klanten en technologie partners de waarde van 5G ontdekken”. Vodafone is op dit moment ook aan het testen in Groningen.

Zodra er meer informatie bekend is zal deze pagina bijgewerkt worden. Ondertussen kun je terecht op de websites van de providers:

5G Groningen

Groningen is op dit moment dé proeftuin voor de nieuwste generatie mobiel internet. Ondernemers en non-profitorganisaties werken samen met 5G experts om toepassingen van 5G te testen. In Groningen wordt deze proeftuin het 5G Fieldlab genoemd.

Je moet denken aan toepassingen op het gebied van zorg, energie, verkeer & logistiek, landbouw en leefomgeving. Bijvoorbeeld ziekten meten in gewassen op het land. Sensoren meten daarbij de gegevens. Dankzij het snelle 5G netwerk kunnen deze grote hoeveelheid data snel worden doorgestuurd voor analyse. Of een diagnoses op afstand stellen, doordat de arts in het ziekenhuis dankzij de snelle verbinding live mee kan kijken in de ambulance. 5Groningen is een initiatief van Economic Board Groningen en wordt mede mogelijk gemaakt door 11 partners.