Wat is het verschil tussen 1G, 2G, 3G, 4G en 5G?

Wat is het verschil tussen 5G en 4G, 3G, 2G, 1G?

De komst van 5G kan als revolutionair worden gezien. De vooruitgang naar 5G zal velen malen groter zijn in vergelijking met de stap van 3G en 4G. Maar wat betekenen al die termen nou? In dit artikel zullen we je uitleggen wat verschil tussen 2G, 3G, 4G en 5G is.

Wat is 2G?

In 1992 werd het eerste Nederlandse mobiele netwerk opgericht. Dit werd ook wel het 2G netwerk genoemd. Dit netwerk was digitaal (1G was analoog) met als voordelen; hogere geluidskwaliteit en een betere bereikbaarheid. Met dit netwerk kon gebeld worden, sms berichten konden worden verstuurd maar voor grote bestanden (data) was het netwerk niet geschikt.

Wat is 3G?

Universal Mobile Telecommunications System was de derde generatie mobiele communicatie netwerk. Veelal ook afgekort genoemd UMTS. Het 3G netwerk was velen malen beter geschikt voor het verwerken van grotere hoeveelheden data. Dit netwerk werd in 2001 door de meeste providers uitgerold en zal door in elk geval de telecom bedrijven KPN en Vodafone in 2020 uitgefaseerd worden.

Wat is 4G?

In 2013 werd 4G uitgerold. Dit was tenopzichte van 3G wel tien keer zo snel. Er konden snelheden van wel 100Mbits per seconden worden gehaald. Hierdoor was het mogelijk om razendsnel te browsen, gamen, video kijken en te bellen.
De opvolder van 4G was 4G+. Met de komst van deze technologie, die ook wel LTE werd geboend, werd de snelheden nog eens verdubbeld.

Wat is 5G?

In 2020 zal een start worden gemaakt met de uitrol van 5G. Dit netwerk zal in vergelijking met 4G extreem snel zijn. Zo zijn er in test snelheden behaald van wel 1,2Gbit per seconden. Dit is dus tientallen keren sneller dan 4G. Andere voordelen van 5G zijn; het is betrouwebaarder en kost minder energie (dus je batterij gaat minder snel leeg).

Binnenkort zullen we dit artikel updaten met de laatste stand van zaken. Dan zullen we meer vertellen over welke telefoons en netwerken (KPN, Vodafone en T-Mobile) geschikt zijn voor 5G.